Střelná - Končitá - Požár - Ploščiny - Královec - Valašské Klobouky

25.11.2014 20:25

Hřeben, který zde popisuji leží v oblasti Jižního Valašska a je nejsevernějším výběžkem CHKO Bílé Karpaty. Začíná nad obcí Střelná v Lysském průsmyku a směřuje jihozápadním směrem do údolí, jež protíná železniční trať z Valašských Klobouk do Brumova-Bilnice. Nad obcí střelná vede po hřebenových partiích státní hranice CZ-SK. Prvním výrazným bodem, pokud se vydáte po červené turistické značce je vrchol Končitá (817 m). Odtud dále po červené můžete dojít k místu, kde se nachází dřevěná kaplička, toto místo je na mapách označeno pod názvem "Kůta". 

Pokud budete pokračovat dále, dojdete k chatové oblasti pod vrcholem Požár (791 m), za kterou se nachází i turistické rozcestí se stejným názvem. Odtud červená turistická značka odbočuje směrem nad Nedašovu Lhotu a dále k Vlárskému průsmyku hřebenem, který popisuji v jiném článku rubriky "Moravské hřebeny".

Z rocestí Požár pokračuje hřebenem zelená turistická značka, která se zde napojuje ze směru v údolí ležících Valašských Příkaz.

Při další cestě projdete pod vrcholy Kyjanice (770 m) a Lazy (737 m), mezi kterými se nachází další zajímavé místo - chráněné jedle zvané "U Baribala". Odtud je pěkný výled na hraniční hřeben (v levo ve směru popisu této trasy).

Asi po necelých 2km následuje Přírodní rezervace Ploščiny, sousedící se stejnojmenným vrcholem, měřícím 739 m. Rezervace vyhlášená v roce 1982 a mající rozlohu 19,29 ha je rozsáhlý komplex horských pastvin, na nichž roste řada ovocných stromů a vzácné a ohrožené druhy rostlin. Je zde také jedno z mých nejoblíbenejších míst s výhledy na centrální Bílé Kapraty.

Další zastávkou na trase nesmí chybět rekreační středisko Královec, kde se nachází restaurace s ubytováním. Ideální místo odpočinku a občerstvení.

Odtud je to už jen pár minut cesty k rozhledně Královec, nacházející se v nadmořské výšce 655 m a poskytujcí návštěvníkovi nespočet krásných výhledů. Za zmínku stojí především celkový pohled na hřeben Vizovických vrchů s nejvyšším vrcholem Klášťov, na který navazují Javorníky s místy jako jsou např. obec Pulčín a nebo nedaleký vrchol Makyty.

Nesmím zde zapomenout uvést výhled na v údolí ležící městečko Valašské Klobouky, hřeben Jelenovské, nespočet vrcholků Bílých Karpat a ze slovenských vrcholků např. bradla na Vrštaci či Červeném Kameni.

Od rozhledny Královec se můžete vrátit zpět k rekreačnímu středisku a odtud po zelené tur. značce k vlakovému nádraží ve Val. Kloboukách a nebo do stejného cíle, ale od rozhledny druhou stranou, a to po červené tur. značce.

Višňa Jakub, Listopad 2014